I’m the sushi chef

Als je wel eens thuis sushi hebt gemaakt, weet je vast dat het niet direct heel makkelijk is. Er gaat heel wat techniek en oefenen aan vooraf, voordat je sushi chef wordt. In ons nieuwste blog lees je hier meer over.

Als je wel eens thuis sushi hebt gemaakt, weet je vast dat het niet heel makkelijk is. Er gaat heel wat techniek en oefenen aan vooraf, voordat je sushi chef wordt.

De sushi chef wordt in Japan de “itamea-san” genoemd. Maar je wordt niet zomaar een itamea-san. Minimaal 5 jaar aan opleiding is vereist als je sushi chef wilt worden. Tijdens deze opleiding leer je alle knepen voor het maken van de perfecte sushi. Het is een zware opleiding, die lang niet iedereen behaald. Wist je dat de chefs in opleiding in de eerste 2 jaar van hun studie alleen nog maar boodschappen mogen halen, de afwas doen en de rijst mogen koken? Je kunt je dus voorstellen dat je echt graag sushi chef wilt worden als je de eerste twee jaar van je studie weet te doorstaan. Na deze twee jaar leert de chef in opleiding hoe de vis gesneden moet worden.

Na vijf jaar keihard studeren ben je dan eindelijk officieel een itamea-san. Maar dat betekend niet dat je volledig vrij wordt gelaten. De ervaren sushi chefs blijven in de praktijk continue meekijken om ervoor te zorgen dat de sushi perfect wordt bereid. Doet de net afgestudeerde sushi chef dit een lange tijd goed, dan kan hij of zij promoveren! Na deze promotie mogen ze zich “wakiita” noemen. Dit betekend; naast de snijplank. Hierdoor mag de gepromoveerde chef ook afhaal sushi bereiden. Doet de wakiita dit een jaar lang foutloos wordt hij of zij “itamea-san meester” en mag nu eindelijk voor de snijplank werken i.p.v. ernaast. Hiermee is de meester verantwoordelijk voor alle bereidingen van de sushi.

Tóch is er nog een mogelijkheid om nog hogerop te komen. Hiervoor studeren te sushichefs door voor de functie van: “fugu kok”. Deze fugu kok is bekwaam in het bereiden van de kogelvis. Dit is een giftige vis en mag dus niet zomaar door een sushi chef bereid worden. Wordt deze vis namelijk verkeerd bereid, kan de persoon die de vis heeft gegeten binnen een half uur overlijden aan hartfalen. Je begrijpt dus dat je hiervoor echt hebt moeten doorleren! De Japanners eisen daarom dat een fugu kok na een opleiding van 10! jaar pas de kogelvis mag bereiden. Ken jij iemand die hiervoor de discipline en het doorzettingsvermogen voor zou hebben?

Wij van sushimap zijn best onder de indruk van deze bovenstaande weetjes. Nu we dit zo hebben gehoord nemen wij ook genoegen met onze eigen gemaakte sushi (ook al ziet deze er niet zo uit als op de plaatjes). We hebben trouwens een sushi maker binnen gekregen van 123 Bestdeal BV en gaan deze binnenkort uittesten. Lees in ons volgende vlog hoe het ons is bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *